Τρόποι αποθήκευσης

1. Αποθήκευση κοσμημάτων

Αποθηκεύστε τα κοσμήματα σας σε στεγνό και ξηρό μέρος, προτιμώντας κάποια από τις ειδικές θήκες κοσμημάτων. Αν δεν έχετε, βεβαιωθείτε ότι θα τυλίξετε κάθε κόσμημα με κάποιο μαλακό πανί, πριν το αποθηκεύσετε σε κάποιο συρτάρι. Έτσι θα αποφύγετε φθορές και εκδορές. Για τα ασημένια, περιορίστε την έκθεση στον αέρα και την υγρασία.

2. Αποφύγετε τη χρήση χημικών

Σπρέι μαλλιών, κρέμες σώματος και αρώματα, μπορεί να βλάψουν συγκεκριμένους τύπους μετάλλων και πετρών. Ειδικά τα πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός, η πλατίνα και το ασήμι, μπορεί να υποστούν αποχρωματισμό κατά την έκθεσή τους σε προϊόντα καθημερινής προστασίας. Αποφύγετε να φοράτε κοσμήματα κατά την προετοιμασία σας.

Χρήση Χημικών

Καθαρισμός

3. Χρήση ήπιων καθαριστικών

Ο καλύτερος τρόπος φροντίδας και καθαρισμού των κοσμημάτων σας περιλαμβάνει τη χρήση ζεστού νερού, ήπιο υγρό σαπούνι πιάτων και μια απαλή βούρτσα. Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος ο καθαρισμός των κοσμημάτων με χρήση υπερήχων. Η μέθοδος αυτή είναι καλο να αποφεύγεται σε περιπτώσεις κοσμημάτων με μικρής αξίας πετράδια.

Γενικές Συμβουλές

Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες καθημερινές συμβουλές για να διατηρείτε τα κοσμήματά σας σε άριστη κατάσταση:

  • Βγάζετε τα κοσμήματά σας αν κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να τα βλάψει ή να τους προκαλέσει εκδορές. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, αφαιρέστε τα και αποθηκεύστε τα.
  • Βγάζετε τα κοσμήματά σας όταν πηγαίνετε για ύπνο.
  • Κρατήστε τα μακριά από χημικά, ειδικά τη χλωρίνη. Αν έρθουν σε επαφή με χημικά, ρίξτε τους άφθονο τρεχούμενο νερό.
  • Χρησιμοποιήστε καθαριστικά σώματος, κρέμες ή αρώματα πριν βάλετε τα κοσμήματά σας. Οργανικές πέτρες όπως οι πέρλες και τα οπάλ είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε αλλοιώσεις λόγω χημικών.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι αλυσίδες και τα κολιέ είναι περιδεμένα ώστε να αποφύγετε το μπλέξιμο.
  • Αφαιρέστε τα κοσμήματά σας κατά το μαγείρεμα και την καθαριότητα.
  • Κατά την αποθήκευση κρατήστε τα μακριά από το ηλιακό φως, την έντονη θερμοτητα και την υγρασία.